این مطلب ترجمه مقاله ای از سایت cancervic.org.au خطاب به همسران بیماران مبتلا به سرطان است.
دیدن رنج ناشی از درمان و عوارض درمان کسی که عاشقش هستید دشوار است. برای مراقبت بهتر از همسرتان باید از خودتان هم در حد توان مراقبت کنید تا از حجم فرسودگی کاسته شود. برای خودتان زمان بگذارید. سعی کنید با فردی مثل روانشناس یا پزشکتان در خصوص نگرانی هایتان صحبت کنید.
اگر همسر شما در مرحله ی درمان بیماری است، بعضی اوقات واقعا سخت است که هم نقش مراقب بیمار و هم معشوق، هر دو را داشته باشید. ولی تغییر موقعیت( برای مثال هماهنگ کردن زمانی برای بیرون رفتن و شامی دو نفره) می تواند به هر دوی شما کمک کند تا آرامش بیشتری داشته باشید و به مسائلی غیر از سرطان هم فکر کنید.
گاهی همسر شما نیاز شدیدی به برقراری رابطه جسمانی دارد ولی ممکن است شما در مورد برقراری رابطه جنسی با فرد بیمار و درگیر درمان احساس گناه کنید و فکر کنید به او آسیب خواهید زد. گاهی هم برعکس، ممکن است او میل جنسی خود را از دست داده باشد و مطرح کردن موضوع رابطه جنسی همراه با حس شرم و گناه برای شما باشد. همه ی این احساسات می تواند منجر به تعارض و سوء تفاهم بین زوجین شود.
راه های ارتباط برقرار کردن:
احتمالا باز کردن سر صحبت در این زمینه از هر زمان دیگری سخت تر خواهد بود. شاید شما و همسرتان قبلا مشکلی درباره ی گفتگو در خصوص مسائل جنسی نداشته اید ولی حالا در موقعیت دیگری هستید.
اگر همسر شما برای برقراری رابطه جنسی آمادگی ندارد راه های دیگری را برای نشان دادن عشق تان به او امتحان کنید. نوازش، در آغوش گرفتن، یا ماساژ مثال هایی از این قبیل هستند. نوازش محل زخم جراحی همسرتان می تواند بیانی غیرکلامی برای نشان دادن این باشد که بدن او را هر شکلی که باشد دوست دارید و می پذیرید. رابطه ی جسمانی که همراه با سکس نباشد همچنان می تواند تا حد زیادی خوشایند باشد و فشاری را که هر دو متحمل می شوید کاهش دهد. همسر فردی که در دوره شیمی درمانی بود نقل می کند:” دستش را گرفتم و نوازش کردم. گفت: میدونی این اولین بار طی سه هفته ی اخیره که به من دست زدی؟ خوشحالم که با من مثل چیزی که اگر بهش دست بزنن میشکنه رفتار نمی کنی”.
تاثیر سرطان:
طبیعی است که هر دوی شما از لحاظ هیجانی احساس فرسودگی کنید و انرژی پایینی داشته باشید. بپذیرید که دوران سختی را می گذرانید( یا گذرانده اید) و باید به خودتان زمان بدهید تا این خستگی و فرسودگی را پشت سر بگذارید.
خیلی از روابط زوجین در طی بیماری و پس از بهبود دستخوش چالش های متعدد می شود. با یکدیگر صحبت کنید و سعی کنید مسائلی که هر دوی شما را نگران می کند حل و فصل کنید.
نگرانی هایی که بعضی افراد ممکن است داشته باشند و مانع رابطه جنسی شود:
- یقین داشته باشید سرطان بیماری واگیردار نیست و از راه رابطه جنسی به کسی منتقل نمی شود.
- رابطه جنسی باعث نمی شود که سرطان در همسر شما رشد سریع تری پیدا کند یا عود کند.
- ممکن است داروهای شیمی درمانی تا چند روز در مایعات بدنی باقی بمانند. جهت پیشگیری از خطرات احتمالی جهت برقراری رابطه جنسی تا یک هفته از کاندوم استفاده کنید.
- معمولا برقرار کردن رابطه جنسی بعد از رادیوتراپی خطری ندارد. اگر همسرتان رادیوتراپی خارجی داشته وقتی به خانه بر می گردد رادیواکتیویته نیست. اگر هم رادیوتراپی داخلی داشته بهتر است تا مدتی رابطه جنسی نداشته باشید یا از کاندوم استفاده کنید.
- اگر همسر شما در حال ئریافت درمان سیستم ایمنی( immunotherapy) برای سرطان مثانه است حتما از پزشک معالج سوال کنید که رابطه جنسی خطری برای وی نداشته باشد.